Werkenden met lagere tot middeninkomens hebben het meeste baat als de kabinetsplannen voor een hervorming van het belastingstelsel worden doorgevoerd. Het voorstel om het lage btw-tarief grotendeels te schrappen stuit op veel verzet.

Die groep gaat er 3 procent op vooruit, zo blijkt woensdag uit een brief die staatssecretaris Eric Wiebes aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

“De lastenverlichting is vooral gericht op de werkenden met lagere en middeninkomens om de arbeidsparticipatie maximaal te stimuleren”, zo schrijft Wiebes. “Het loonkostenvoordeel voor werkgevers bij het aannemen van mensen met een lager inkomen wordt niet zichtbaar in de koopkracht, maar leidt tot hogere werkgelegenheid voor deze groep.”

Het besteedbaar inkomen van niet-werkenden blijft stabiel (uitkeringsontvangers) of gaat er in doorsnee licht op vooruit (gepensioneerden), meldt Wiebes verder aan de Tweede Kamer. De mensen met de hoogste lonen zouden er in de nieuwe plannen 1,5 procent op vooruit gaan.

Het debat tussen de Tweede Kamer met premier Mark Rutte en Wiebes over de belastingherziening is woensdag aan het einde van de ochtend begonnen. Het kabinet wil in elk geval een lastenverlichting van 5 miljard euro doorvoeren. Andere plannen worden alleen doorgezet als er steun is van genoeg oppositiepartijen.

Het kabinet heeft vorige week over de voorstellen gesproken met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SP. Al die vier partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Daar hebben VVD en PvdA samen niet meer dan 21 zetels.

Oppositie tegen hogere btw

De oppositie keert zich tegen het plan voor een verhoging van het lage btw-tarief, zoals door het kabinet geopperd. Zou die verhoging doorgaan, dan wil het kabinet de 5 miljard euro die dat oplevert steken in het verder verlagen van de belastingen op arbeid.

Maar een groot deel van de oppositie ziet dat niet zitten. CDA, SP, PVV en een aantal kleinere fracties zijn er tegen. De 'constructieve' oppositiepartijen ChristenUnie en SGP hebben er ook zeer grote twijfels bij. GroenLinks is er op tegen om het lage btw-tarief over de volle breedte te verhogen. De partij is wel voor een btw-verhoging op vlees.

CDA-leider Sybrand Buma zei dat de plannen voor lastenverlichting kunnen rekenen op zijn steun. Hij wil echter niet met het kabinet in achterkamertjes onderhandelen over een eventuele verdere hervorming van het belastingstelsel. De SP en 50Plus willen dat ook niet. Andere partijen waren er niet voor uitgenodigd.

Het kabinet sprak vorige week met D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP achter gesloten deuren over de plannen. Al die vier partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Daar hebben VVD en PvdA samen niet meer dan 21 zetels. De verwachting is dat dit overleg eind deze week of anders volgende week verder gaat. ChristenUnie en SGP willen daarin ook over de lastenverlichting onderhandelen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl